Vergelijk & vind vakmannen!

Welke dakkapel

Onze zoektips

Informatie

Materiaal
Vergunning

Soorten dakkapellen

Plat dak
Schuin dak
Verhoogde nok

Dakkapel kiezen

Kosten
Offertes
Garantie
Aanbetalen
Keurmerken

Vergunning

Als u eenmaal heeft besloten dat u een dakkapel wilt laten plaatsen, dan wilt u waarschijnlijk zo snel mogelijk aan de slag. In sommige gevallen kan dat vergunningsvrij, maar het is ook mogelijk dat u eerst een omgevingsvergunning moet aanvragen. De gemeente wil namelijk dat er rekening wordt gehouden met de inpassing in de omgeving en de veiligheid van omwonenden. Maar wanneer is zo’n vergunning nodig en wanneer niet?

Wanneer is een vergunning wel nodig?


Als u een dakkapel aan de voor- of zijkant van uw huis wilt plaatsen, dan is de kans groot dat u een vergunning nodig heeft. De gemeente stelt namelijk bepaalde voorwaarden aan dakkapellen die aan openbaar gebied grenzen, zoals de weg, openbaar groen of water. Als de gemeente uw aanvraag heeft ontvangen, zal deze beoordeeld worden op drie punten:
  • Het bestemmingsplan, waarin de gemeente aangeeft welke bestemming de grond onder uw woning heeft en welk gebruik is toegestaan;
  • De welstandsnota, waarin de gemeente vastlegt waaraan het uiterlijk van uw dakkapel moet voldoen;
  • Het bouwbesluit, waarin staat aan welke bouwtechnische eisen uw dakkapel minimaal moet voldoen.

Wanneer is een vergunning niet nodig?


Voor een dakkapel aan de achterkant van uw woning is meestal geen vergunning nodig, omdat dit niet grenst aan openbaar gebied. In sommige gevallen mag een dakkapel ook aan de voor- of zijkant zonder vergunning worden gebouwd, maar dan moet u wel aan specifieke voorwaarden voldoen. U kunt hierbij denken aan een plat dak, ondoorzichtige zijkanten en maximale maten waar u zich aan dient te houden. De meest actuele voorwaarden voor een vergunningsvrije dakkapel kunt u aanvragen bij uw gemeente.

Navragen bij de gemeente


Om zeker te weten of u een vergunning nodig heeft voor uw dakkapel, kunt u het beste informeren bij uw gemeente. Op www.omgevingsloket.nl kunt u een vergunningscheck doen of de vergunning direct aanvragen.